(window.Image ? (new Image()) : document.createElement('img')).src = location.protocol + '//vk.com/rtrg?r=cBRTy4Hjr8wLT*6SAXSFHZFu9C8JKt6jihrSk0Te4Te8wMrmAb0x4u1Ns8R4AuI/tJ9pcbwRwF814zZt0mDlrHlQt3R85c6SyTu7laW/suEhtpo8PwUzDrurtETXGrx9GJJqAs2gtCoJIx5BT//RqECHIlE7xWupOFvDQIoFX7w-&pixel_id=1000084286';

Історія морозива

Історія морозива

Невже є хтось, хто байдужий до морозива? Можна припустити, що якийсь сорт може не
подобатися, але щоб зовсім не любити ці ласощі – неможливо.
Морозиво – одне з найдавніших ласощів. Є версії, що про нього було відомо більше 5
тисяч років тому. І першими, хто його скуштував, були багаті жителі Піднебесної.
Безумовно, це були десерти, лише віддалено нагадують сучасне морозиво – шматочки
солодких і соковитих фруктів, змішані з льодом. Через деякий час китайський імператор
вигадав вже свій новий рецепт, в якому вже було молоко. Рецепт і особливість зберігання
трималися в суворій таємниці.
Згадка про заморожені соки є в листах Соломона. Сніг або лід для виготовлення ягідно-
фруктових страв використовували античні греки і древні римляни. Все трапези при дворі
імператора Нерона завжди завершувалися подачею фруктових сумішей з льодом. Зрозуміло,
що морозилок тоді ще не було, і лід привозився з Альп і зберігався в спеціальних льохах.
А ось європейців з морозивом познайомив Марко Поло. Саме він описав даний десерт у
своїх нотатках про подорожі. Після його подорожей по Китаю, він привіз рецепт морозива,
яким і поділився з італійськими кухарями.
Саме італійці, вірніше сицилійці, придумали той самий рецепт морозива, яке ми і їмо
сьогодні. На Сицилії з давніх часів розводили птицю і займалися тваринництвом, яйця і
молоко – найголовніші складові десерту було в достатку. А лід з гірських масивів
поставлявся в усі куточки Італії.
До Франції морозиво потрапило завдяки Катерині Медичі, яка після одруження з
Генріхом II привезла до Франції свого кухаря. Десерт спершу подавався тільки на столи
аристократів, і рецепт деякий час залишався державною таємницею. Але це було не довго,
так як страва швидко «перебралася» на столи в маєтки спершу вельмож, потім і городян. І
цьому ніяк не завадили заборони на розголошення. Дуже багато сортів було винайдено за
часів правління Анни Австрійської.
У 18 столітті морозиво стає досить доступним десертом, і в столиці Франції
з’являються кафе, де можна покуштувати ці ласощі.
На американський континент морозиво потрапило разом з європейськими
переселенцями в 18 столітті. А в двадцятих роках минулого століття була розроблена
технологія морозива, покритого шоколадом, а трохи пізніше почалося виробництво морозива
на паличці, яке називалося ескімо-пай або «пиріжок ескімоса».
Сьогодні технологія виробництва всіма улюбленого десерту постійно вдосконалюється,
розробляються нові рецепти, які вражають своєю нестандартністю. Наприклад в Японії є
морозиво зі смаком риби, часнику, чорної ікри, крабів.

Разместить комментарий

YOUR CAPTCHA HERE